Programma's

Programma Duurzame leefomgeving

Deelprogramma Gebiedsontwikkeling

Wat willen we bereiken?

Houten is een stad om trots op te zijn: ontspannen wonen met groenzones, een fietspadenstelsel, de centrumgebieden in een prachtig open landschap met de kleine kernen en in nabijheid van de grote stad met bijbehorende culturele en stedelijke voorzieningen.
Door haar ligging en goede bereikbaarheid is Houten een sterk merk in de regio en een populaire plek om te wonen.
Houten Vinex zal de komende jaren worden afgerond en de herstructurerings- en transformatieprojecten liggen voor ons en worden opgepakt in nauwe samenwerking met de eigenaren. We continueren hierbij het vraaggericht ontwikkelen van (verander)locaties, maar er ligt wel een expliciete vraag vanuit de markt om te komen met duidelijke kaders. Te denken valt hierbij aan een visie op het wonen, het groen de kwaliteit van de stedelijke omgeving, aandacht voor participatie, duurzaamheid, gezondheid, zorg en veiligheid.

De populariteit van Houten als woongemeente heeft een keerzijde, er is namelijk een tekort aan verschillende woningentypen in uiteenlopende sectoren. Uit onderzoek is gebleken dat er op dit moment al een grote behoefte is aan passende woningen (gelijkvloerse) voor ouderen, starters en woningen voor specifieke doelgroepen. De verwachting is dat de vraag, mede door de opgave Wonen en Zorg in de nabije toekomst alleen maar verder toeneemt. Hiertoe wordt een nieuwe woonvisie opgesteld.

Bouwen aan Houten
De gemeenteraad heeft het college opgeroepen om verschillende varianten in beeld te brengen om te komen tot een nieuwe visie op de ruimtelijke ontwikkeling voor Houten. Maar ook om concrete stappen te zetten. Gedachtenvorming over de meest geschikte vorm van visieontwikkeling voor Houten moet nog in 2021 gestalte krijgen in de vorm van een ruimtelijke onderzoeksagenda.

Daarnaast heeft de raad het college verzocht om kansrijke gebieden in kaart te brengen waar plannen kunnen leiden tot een toevoeging van  400-500 woningen.
In samenspraak met eigenaren/ontwikkelaars zal de komende periode gekeken worden of woningen kunnen worden toegevoegd in lijn met de doelgroepen zoals die in de op te stellen woonvisie zijn voorzien. Dit zal telkens gebeuren in brede samenspraak met de inwoners. Open en transparante communiceren, werken met nieuwe vormen van participatie zorgen wellicht ook voor meer draagvlak voor initiatieven.

Parallel zal worden onderzocht hoe een uitvoeringsorganisatie kan worden opgebouwd om de complexe woningbouwopgave van de komende tijd op een juiste wijze vorm te geven. Aandacht moet hierbij zijn voor het opstellen van een nieuwe ruimtelijke visie op Houten samen met het opstellen van integrale Omgevingsvisie in het kader van de omgevingswet (verplicht per 2024).

Gezien de vraag vanuit de markt om helder kaders voor nieuwe ontwikkelingen (met name voor Molenzoom/Centrum) is het ook noodzakelijk dat er een aantal (nieuwe) nota’s en beleidskaders worden vastgesteld door de gemeenteraad.
Naast de Woonvisie moet hierbij gedacht worden aan beleid om ruimtelijke ontwikkeling zorgvuldig vorm te blijven geven. Noodzakelijk instrumenten hiervoor zijn nota’s over grondbeleid, kostenverhaal, ontwikkelregels en het verder concretiseren van de gedeelde waarden en randvoorwaarden over betaalbaarheid, groen en duurzaamheid.

Gezien de nieuwe ruimtelijke opgaves in Houten is het programma Ruimte (2017-2019) toe aan vernieuwing. Dit zal in het kader van ‘Samen bouwen aan Houten 2040’ worden opgepakt.

Tot die tijd blijft de sturing lopen via programma ruimte aan de hand van de volgende doelen:

  1. Het (ruimtelijk) ontwikkelen van Houten aan de hand van de werkwijzen, doelstellingen en uitgangspunten zoals opgenomen in het Programma Ruimte 2017-2019 en het uitvoeren van de punten uit de Uitvoeringsagenda van Programma Ruimte behoefte (programma) en de vastgestelde kwaliteitskaders en processen belangrijke uitgangspunten zijn.
  2. Houten-Vinex afbouwen en veranderlocaties stimuleren, faciliteren of ontwikkelen.
  3. Behoud en ontwikkeling van Houten als economisch aantrekkelijke vestigingsplaats.
  4. Behoud en ontwikkeling van een vitaal platteland met leefbare kernen.
  5. Behoud en ontwikkeling van het groene, open karakter van het Eiland van Schalkwijk met ruimte voor landbouw, natuur, recreatie, water en cultuurhistorie.
  6. Behoud en ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
  7. We leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van de regio Utrecht en zoeken actief verbinding met buurgemeenten.

GG 2,GG7,GG8,GG9,GG10,GG11,GG13,GG15,GG17

Concreet willen we de volgende doelen bereiken:

Hieronder wordt het deelprogramma uitgewerkt, hierbij wordt aangegeven in welk gebied een actie, ontwikkeling of project plaatsvindt en aan welke doelstelling deze bijdraagt.

Wat gaan we daarvoor doen?

Algemeen

  • Kansrijke gebieden in kaart te brengen waar plannen kunnen leiden tot een toevoeging van  400-500 woningen (1).
  • Opstellen van een ruimtelijke onderzoeksagenda. De ruimtelijke onderzoeksagenda is document waarin uiteindelijk de opgaven worden beschreven, beschrijft hoe inwoners betrokken worden bij het opstellen van een nieuwe visie en hoe tot een gedragen visie gekomen kan worden.
    Onderzoeksagenda zal aan de raad ter besluitvorming aan bieden direct na de zomer 2021 (1).
  • Opstellen nieuwe visie - Samen Bouwen aan Houten 2040 (1).
  • Ontwikkelen en opstellen Omgevingsvisie voor heel Houten (1).
  • Inventarisatie actueel beleidskader voor Ruimtelijke ontwikkelingen en opstellen voorstel voor instrumentarium noodzakelijk voor de toekomstige ontwikkelingen (1).
  • Om de woningbouwproductie op gang te houden komen we met een voorstel voor een aantal locaties waar we kunnen starten met de ontwikkeling van 400-500 woningen. Dit wordt nader uitgewerkt aan de hand van een uitvoeringsprogramma  
  • Voorbereidingen voor inrichten van een uitvoeringsprogramma ‘Samen bouwen aan Houten 2040’ Inclusief organisatorische uitwerking (1).

Houten Noord

  • Wegwijzer Den Oord: bouw en oplevering in 2022
  • Beverakker: voorbereiding woningen in 2022
  • Oude dorp: raadsbesluit herijkte visie Oude dorp

Houten Zuid

  • Hofstad III :start woningbouw in 2022
  • Hofstad IVb: start woningbouw in 2022
  • Locatie: Eikenhout: oplevering in 2022
  • Locatie Beusichemseweg/Hofspoor: afronding bouw en woonrijpmaken in 2022
  • Planontwikkeling Beekmos: realisatie transformatie  schoolwoningen: start 2e helft 2021, bouw loopt door in 2021

Werk -en Voorzieningengebieden

  • Bedrijventerrein de Meerpaal en het werklandschap Meerpaal: uitgifte van de laatste 3 kavels
  • Voorzieningengebieden Kruisboog en Weteringhoek: uitgifte van de laatste 2 kavels
  • Start onderzoek naar intensivering ruimtegebruik van de bestaande bedrijventerreinen.
  • Vertrouwde Dorp. Dit zorgproject voor dementerende ouderen op de Weteringhoek is in aanbouw. De verwachte oplevering is in 2022.
  • Wonam: De gemeenteraad zal in december 2021 over dit woningenproject op de Molenzoom een besluit nemen. Afhankelijk van de uitkomst zal de vergunningenprocedure in 2022 worden afgerond. Daarna zal de bouw worden gestart. Oplevering van 122 middenhuur appartementen is verwacht in 2023.

Eiland van Schalkwijk

  • Sterke Lekdijk, verhoogde wegcapaciteit en veiligheid. Op basis van het in gang gezette onderzoek vindt in 2022 besluitvorming plaats over de (financiële) haalbaarheid van dit project
  • Agrarische structuurversterking. Voortgang in 2022 is afhankelijk van de consequenties van de aanwijzing UNESCO. In 2021 worden hier bestemmingsplannen voor opgesteld.
  • Doorontwikkeling van Recreatief knooppunt  ’t Waal. Project wordt pas opgepakt op het moment dat duidelijk is of project Sterke Lekdijk rond komt. Daarna moet het project opgepakt worden door Recreatieschap Midden Nederland, die mede in verband met een reorganisatie heeft aangegeven dat dit project niet de hoogste prioriteit heeft.
  • Herontwikkeling Fort Honswijk. Restauratie werkzaamheden worden in 2022 afgerond. De verdere doorontwikkeling is afhankelijk van de doorgang van de verhoogde wegcapaciteit van de Lekdijk.
  • Naar aanleiding van de woningbehoefte onderzoek kleine kernen, zal in 2022 besluitvorming plaatsvinden over de nieuwe woningbouwlocatie(s) Eiland van Schalkwijk buiten de rode contour
  • Bouw Wickengaard: Het betreffende bestemmingsplan is in 2021 vastgesteld. Wel is beroep ingesteld tegen het bestemmingsplan. Dit heeft als gevolg dat de oplevering (gepland in 2023) vertraging oploopt. De omvang van de vertraging is afhankelijk van de besluitvorming op het beroep.
  • Voorde locatie Pothuizerweg nummer 4, (voormalig terrein For Farmers) zal in 2022 een wijzigingsplan voor woningbouw opgesteld worden.
  • In 2022 zullen voor kleine woningbouwontwikkelingen op Eiland van Schalkwijk planologische procedures opgestart worden.

Buitengebied Kromme Rijn

  • Afslag nieuw Wulven en oplevering restaurant
  • Verkenning haalbaarheid tweede woningbouwlocatie ’t Goy
  • Oplevering woningbouw Tuurdijk
  • Helderheid herstructurering voormaligekippenhouderij Groenedijkje  
Deze pagina is gebouwd op 10/01/2021 09:38:02 met de export van 10/01/2021 09:32:18