Doelstellingen

Doelstelling 1: ENERGIE: Houten wordt energie- en klimaatneutraal in 2040. Alle energie die inwoners, bedrijven en instellingen samen verbruiken, wordt lokaal duurzaam opgewekt

Doelstelling 1

ENERGIE: Houten wordt energie- en klimaatneutraal in 2040. Alle energie die inwoners, bedrijven en instellingen samen verbruiken, wordt lokaal duurzaam opgewekt (100% lokale duurzame energie).

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2018

2019

2020

2021

2022

1.1

Hernieuwbare elektriciteit (is elektriciteit die is opgewekt uit wind, waterkracht, zon of biomassa) als percentage van totaal elektriciteitsverbruik (BBV)

Klimaatmonitor*

15,0%

17,7%

nnb

20%

23%

1.2

Lokale duurzame energie als percentage van het totaal energieverbruik (inclusief verkeer)**

Klimaatmonitor*

nnb

nnb

nnb

10%

11%

1.3

Gasverbruik gebouwde omgeving (miljoen m3 per jaar)

Klimaatmonitor*

26

26

25

24

23

Betrokkenheid verbonden partijen

Bij deze doelstelling zijn geen verbonden partijen betrokken.Wel werken we samen in de U16 aan de Regionale Energie Strategie. Daarnaast ook regionale samenwerking met U-thuis.

Wat gaan we daarvoor doen?

Algemeen.
Houten wordt energie- en klimaatneutraal in 2040. Alle energie die inwoners, bedrijven en instellingen samen verbruiken, wordt lokaal duurzaam opgewekt. We gebruiken dan ook geen aardgas meer. Een en ander betekent dat de percentages in bovenstaand tabel in 2040 op 100% moet uitkomen. De doelstelling is vastgelegd in het “Energieplan Gemeente Houten Samen op weg naar energie neutraal in 2040”. In dit plan, dat in 2020 door de raad is vastgesteld, staat aangegeven hoe wij in stappen van 5 jaar uiteindelijk in 2040 willen uitkomen op 100% energie neutraal. Voor 2025 is de doelstelling om uit te komen op 20%, In 2030 moet het percentage uitkomen op 40%, in 2035 op 80% en in 2040 op 100%. Daarnaast is in maart 2021 door de raad de Transitievisie  Warmte vastgesteld. In dit plan wordt aangegeven welke stappen er gezet moeten worden om Houten in 2040 aardgas vrij te maken   

In 2022 nemen we vanuit bovenstaande beleidsplannen actie op de volgende onderdelen

  • We breiden de website www.duurzaamhouten.nl uit op basis van nieuw beleid en nieuwe ontwikkelingen. Zo blijft het dé website waar inwoners in den breedte goede en actuele informatie kunnen vinden voor het verduurzamen van hun directe leefomgeving. Naast informatie biedt de website en tips en doorverwijzingen naar hulp. Bijvoorbeeld naar lokale (energie)initiatieven en ons regionale energieloket www.jouwhuisslimmer.nl .
  • De samenwerking aan de Energietafel helpt Houtense inwoners en bedrijven om zelf met de energietransitie aan de slag te gaan. De gemeente ondersteunt dit met het energieteam en subsidies. In 2021 zijn bijvoorbeeld een project Zon op grote daken en collectieve inkoopacties gesubsidieerd. Voor 2022 verwachten we subsidieaanvragen voor vergelijkbare projecten.
  • Samen met de energie-initiatieven van de Energietafel is in 2021 gewerkt aan een gezamenlijk communicatieplan, gericht op het informeren en activeren van onze inwoners en bedrijven. De verschillende communicatie-acties en campagnes lopen door in 2022. Denk bijvoorbeeld aan de duurzaamheidspagina in ’t Groentje en social media campagnes.
  • De Energietafel doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheden voor (en financiering van) een energiecentrum. Dat is een fysieke locatie waar geïnteresseerden terecht kunnen voor informatie en advies over energieopwek en -besparing. Het zou ook gebruikt kunnen worden als ontmoetings- en opleidingslocatie voor de lokale energie-initiatieven. Bij een positieve uitkomst van dit onderzoek zal in 2022 zo’n energiecentrum gerealiseerd worden.
  • De Raad van State heeft in juli 2021 de vergunning voor Windpark Goyerbrug vernietigd. Er ligt nog wel een vergunningaanvraag waarop een (nieuw) besluit genomen moet worden. Dit zal naar verwachting in 2022 aan de orde zijn
  • In 2022 start de uitvoering van de Regionale Energie Strategie. Dit is direct ook de start voor het maken van de RES 2.0, de eerste tweejaarlijkse actualisatie die in 2023 vastgesteld moet worden. Daarvoor blijven we ook in U16-verband intensief in gesprek met collega-overheden, Stedin en stakeholders.
  • Op basis van het nieuwe zonneveldenbeleid zullen we vergunningen verlenen voor (circa) 55 hectare zonnevelden.
  • Ook start na afronding van de benodigde (vergunning)procedures in 2022 de bouw van het nieuwe elektriciteitsstation Houten-Oost. Dit is een belangrijke randvoorwaarde voor de energietransitie in Houten.De uitvoering van de Transitievisie Warmte gaat volop door. Via de wijkaanpak in Oude Dorp/Oorden worden woningen geïsoleerd. Eneco onderzoekt de verduurzaming van het warmtenet in Houten-Zuid. En de verkenning naar de beste duurzame warmtebron in Houten-Zuid (buiten de Vijfwal) wordt eind 2022, begin 2023 afgerond. Daarna staan we voor de keuze voor welke wijk(en) het eerste Wijkuitvoeringsplan gemaakt zal worden.
  • In 2021 heeft Houten samen met een aantal gemeenten in de regio Europese subsidie aangevraagd en toegekend gekregen voor onderzoek naar de gewenste (financiële) ondersteuning voor inwoners bij het verduurzamen van hun woning.  Samen met het Klimaatverbond, buurgemeenten en de provincie zullen de wensen, voorwaarden en mogelijkheden van een Energiedienstenbedrijf in de regio onderzocht worden. Dit zal grotendeels plaatsvinden en tot resultaten leiden in 2022.

Prestatie-indicatoren
Voor deze doelstelling is geen prestatie-indicator opgenomen.

Deze pagina is gebouwd op 10/01/2021 09:38:02 met de export van 10/01/2021 09:32:18