Doelstellingen

Doelstelling 1: Minder (kans op) fysieke calamiteiten - minder (kans op) slachtoffers - minder (kans op) schade

Doelstelling 1

Minder (kans op) fysieke calamiteiten - minder (kans op) slachtoffers - minder (kans op) schade.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2018

2019

2020

2021

2022

1.1

Aantal prio 1 brandmeldingen in gebouwen versus het aantal woningbranden*

VRU rapportage

13/8

12/8

nnb

11/-

17/12

1.3

Geregistreerde rookmelderdichtheid in woningen gemeente Houten**

Website gemeente Houten

56%

58%

58%

70%

100%

* Prio 1: Geeft kwalificatie van de melding aan. Prio 1 staat voor Prioriteit 1. De hoogste kwalificatie.

** Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in een huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen. Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Ook als wordt gewoond in een huurhuis.

Betrokkenheid verbonden partijen

Veiligheidsregio Utrecht (VRU)
Programma Risicobeheersing (nader uitgewerkt in vastgestelde begroting 2022 VRU)
De VRU inventariseert risico’s van branden, rampen en crises. Zij adviseert het bevoegd gezag gevraagd en ongevraagd over de risico’s. Daarmee proberen ze risico’s niet te laten ontstaan, dan wel zo klein mogelijk te maken. Verder richt de VRU zich op het voorkomen en beperken van (brand)gevaar en op voorkomen van ongevallen voor mens en dier door o.a. brand of gevaarlijke stoffen. Hierin betrekken zij actief burgers, bedrijven en instellingen om zo het veiligheidsbewustzijn en veilig handelen te stimuleren.

Wat gaan we daarvoor doen?

Conform de Wet veiligheidsregio's ligt de primaire verantwoordelijkheid voor brandveiligheid en brandweerzorg bij het college. Veel wettelijke taken zijn gemandateerd aan de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De VRU heeft haar wettelijke taak beschreven in haar beleidsplan en de gemeente ziet toe op de uitvoering. Zowel strategisch, tactisch als operationeel vinden door het jaar heen gesprekken met de VRU plaats over de kwaliteit van de brandweerzorg en de voortgang van de voorbereiding op calamiteiten. De burgemeester voert dit overleg in nauwe samenspraak met VRU.

Naast de wettelijke uitvoering van de VRU zijn er maatschappelijke ontwikkelingen die op het gebied van fysieke veiligheid vragen om inzet van de gemeente. Dit is beschreven in het Integraal Veiligheidsplan (IVP). In 2022 geven we uitvoering aan de volgende thema's:

  • Brand- en vluchtveiligheid woningen
    Hoe meer adressen in de gemeente Houten zijn voorzien van werkende rookmelders, hoe kleiner de kans dat er slachtoffers vallen bij een brand en hoe groter de kans op minder schade door een brand.
    Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in een huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Het is de taak van de gemeente inwoners hierop te wijzen. Via campagnes wordt dat uitgevoerd en wordt de rookmelderdichtheid in Houten blijvend in beeld gebracht.
  • Brandveiligheid in woonappartementencomplexen
    Inwoners blijven steeds langer zelfstandig thuiswonen ook als zij verminderd zelfredzaam zijn. Het is van belang dat inwoners bij het ouder worden ook veilig thuis kunnen blijven wonen. Woonappartementencomplexen hebben daarbij onze speciale aandacht. Een uitgevoerde pilot bij appartementencomplex Fluweelmos in Houten in 2020 heeft een format vluchtplan opgeleverd. Dit plan en bijbehorende toolkit wordt verder uitgerold bij andere woonappartementencomplexen in Houten.
  • Brandveiligheid bij kleine ondernemers
    De ontwikkelde portal brandveilig ondernemen wordt onder de aandacht gebracht bij nieuw gevestigde ondernemers, die niet gebruiksmeldings- of gebruiksvergunningsplichtig zijn en bij ondernemers die de portal (nog) niet hebben gebruikt. Brandveiligheid bij ondernemers blijft verder een belangrijk aandachtspunt binnen het overleg Keurmerk Veilig Ondernemen Het Rond en Castellum. De portal wordt ook in samenwerking met de Veiligheidsregio Utrecht doorontwikkeld en breder in de regio ingezet.
  • Externe veiligheid
    Water en veiligheid: De ambitie is om de gevolgen van een eventuele overstroming te beperken. Denk aan de vermindering van schade, letsel, overlast en verbetering van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Deze ambitie komt voor uit het landelijke deltaprogramma klimaatadaptatie. Regionaal is hiervoor een programma opgesteld dat gecoördineerd wordt door de provincie. Diverse partijen werken hier aan mee, zoals Rijkswaterstaat, het waterschap, de Veiligheidsregio Utrecht en alle gemeenten uit de provincie Utrecht. Dit is vastgelegd in een intentieverklaring. De provincie Utrecht coördineert het (regionaal) programma gevolgbeperking overstromingen (meerlaagsveiligheid).

    Lokaal kijkt de gemeente Houten welke maatregelen er getroffen kunnen worden om de schade bij een overstroming te beperken . Dit onderwerp wordt meegenomen in de uitwerking van beleid m.b.t. klimaatadaptatie en de nieuwe omgevingsvisie. Aandacht voor dit thema dient er te zijn bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, bouwwerken, vitale en kwetsbare sectoren, (hoofd)verdeelstations, waterwinlocaties en andere vitale bedrijven en locaties. Daarnaast is bewustwording bij inwoners en bedrijven belangrijk, zodat zij het belangrijk vinden om maatregelen te nemen om de gevolgen van overstromingen te beperken. Vanuit crisisbeheersing en rampenbestrijding dient hiervoor adequate planvorming aanwezig te zijn.
  • Crisisbeheersing en rampenbestrijding
    Opleiden, trainen en oefenen van de gemeentelijke crisisorganisatie aan de hand van de regionale planning Veiligheidsregio Utrecht. Ook kijken we naar een oefening om de digitale veiligheid binnen de gemeente te kunnen oefenen.
  • Risicocommunicatie
    Voortzetten van de risicocommunicatie met inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen en hen stimuleren om te investeren in zelfredzaamheid bij calamiteiten. Dit doen we door het accent te leggen op digitale communicatie (via website en social media), door de communicatiemomenten te spreiden en deze te laten aansluiten op actuele gebeurtenissen. Uiteraard wordt rekening gehouden met de minder zelfredzame mensen. Het risicocommunicatiebeleid sluit daarmee aan bij de beleving, behoeften en verwachtingen van inwoners.

    Naast communicatie aan inwoners richten we ons ook op de ondernemers. Het doel is om het veiligheidsbewustzijn van ondernemers te vergroten door ze te wijzen op de externe veiligheidsrisico's die effect kunnen hebben op de bedrijfsvoering en bedrijfscontinuïteit van bedrijven. We informeren ondernemers over verantwoordelijkheden en taken en wijzen ze op het belang van het treffen van maatregelen.

    We sluiten de risicocommunicatie aan op landelijke en regionale thema's. We communiceren daarnaast over lokale urgente en actuele thema's.

Prestatie-indicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2018

2019

2020

2021

2022

1.1

Aantal wooncomplexen waar een informatiebijeenkomst brandveiligheid is georganiseerd.

Gemeente / Viveste

0

0

1

3

3

1.2

Percentage van het aantal niet gebruiksmeldings- of gebruiksvergunningsplichtige ondernemers in bedrijfspanden dat een geautomatiseerd advies vanuit het portal brandveilig ondernemen kreeg.

Portal Brandveilig Ondernemen

X

32%

32%

35%

35%

Deze pagina is gebouwd op 10/01/2021 09:38:02 met de export van 10/01/2021 09:32:18