Doelstellingen

Doelstelling 1: Inwoners voelen zich bij plannen en activiteiten van de gemeente steeds goed en op tijd geïnformeerd, gehoord en betrokken

Doelstelling 1

Inwoners voelen zich bij plannen en activiteiten van de gemeente steeds goed en op tijd geïnformeerd, gehoord en betrokken.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2018

2019

2020

2021

2022

1.1

% Inwoners dat vindt dat de gemeente hen voldoende betrekt bij haar plannen, activiteiten en voorzieningen*

Monitor Sociale Kracht

44%

50%

40%

52%

50%

1.2

Rapportcijfer dat inwoners geven voor de gemeentelijke communicatie en voorlichting**

Monitor Sociale Kracht

7,1

7,0

7,0

7,5

7,2

1.3

% Inwoners dat vindt dat medewerkers zich verantwoordelijk tonen om daadwerkelijk tot een oplossing te komen***

Monitor Sociale Kracht

76%

81%

76%

82%

85%

* Gemiddelde bij Nederlandse gemeenten in 2020: 33%. Het voor 2021 geraamde percentage moet gezien worden in relatie tot het gerealiseerde percentage in 2019.

** Gemiddelde bij Nederlandse gemeenten in 2020: 6,7

*** Gemiddelde bij Nederlandse gemeenten in 2020: 68%

Betrokkenheid verbonden partijen

Bij deze doelstelling zijn geen verbonden partijen betrokken.

Wat gaan we daarvoor doen?

Blijkens de Monitor Sociale Kracht zijn de scores wat betreft betrokkenheid, participatie en communicatie wat teruggelopen. Uit de evaluatie is gebleken dat inwoners vaak aanvankelijk enthousiast zijn om vroegtijdig betrokken te worden bij plannen, maar hoe concreter de plannen worden, des te kritischer worden inwoners ten aanzien van de inhoud. Daarnaast speelt dat coronamaatregelen mogelijk remmend hebben gewerkt op de mogelijkheden om ideeën en initiatieven van inwoners te realiseren.
In 2022 willen we weer minstens op het niveau komen van 2019. Er is (hernieuwde) inzet nodig om het belang te benadrukken dat we hechten aan goede communicatie, participatie en betrokkenheid bij de samenleving. Die inzet ziet er in 2022 als volgt uit.

  • We verwachten dat eind 2021 besluitvorming plaatsvindt over de geactualiseerde Leidraad participatie en communicatie bij particuliere (bouw)initiatieven. Daarin wordt ook rekening gehouden met de Omgevingswet. Het gemeentebestuur en de organisatie krijgen vanaf 2022 beter zicht op uitkomsten en kwaliteit van participatie bij bouwinitiatieven. Initiatiefnemers, die in veel gevallen verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het participatietraject, krijgen betere handvatten en ondersteuning bij het voorbereiden en uitvoeren van de participatie, zodat de positie van inwoners helder wordt. Zo verhogen we de kwaliteit van uitvoering en resultaten van de participatie en krijgt deze een duidelijkere plek in het proces om te komen tot instemming met of vergunningverlening voor het initiatief.
  • In 2022 zal de samenleving na de coronacrisis verder normaliseren. De wijkwethouders en de burgemeester zullen waar nodig hun contacten met inwoners dan verder intensiveren, omdat ze weer letterlijk meer naar buiten kunnen treden.
  • Door de coronacrisis hebben veel bijeenkomsten noodgedwongen digitaal plaatsgevonden. Voordeel daarvan zou kunnen zijn dat inwoners vanuit hun thuisomgeving informatie- en participatiebijeenkomsten kunnen bijwonen of bijvoorbeeld kunnen inspreken in RTG's. Dit werkt drempelverlagend en het maakt dat het ook voor inwoners die bijvoorbeeld slecht ter been zijn of thuis moeten blijven voor zorgtaken makkelijker wordt om te participeren. Tegelijk is het digitale werken niet voor iedereen even makkelijk.
    Digitale bijeenkomsten zien we vooral als een welkome aanvulling op of in combinatie met fysieke vergaderingen en ontmoetingen, waar inwoners, bestuurders en ambtenaren elkaar tijdens gesprekken of discussies in de ogen kunnen kijken. De vernieuwing van de raadzaal draagt eraan bij dat op een plezierige manier fysiek, digitaal of hybride kan worden vergaderd.
  • Eind 2021 blikken we terug op het verloop van het proces rond het referendum Ruimtelijke Koers. De evaluatie geeft aanleiding tot het actualiseren van de verordening.
  • De Visie communicatie en participatie ‘Communicatie is van ons allemaal’ loopt van 2017 tot en met 2021. In 2022 werken we aan een nieuwe geactualiseerde visie. Uiteraard doen we dat, net als bij de huidige visie, in overleg met de samenleving. Mede vanwege de op handen zijnde Omgevingswet, is het daarbij belangrijk goed te kijken naar wanneer de gemeente welke positie inneemt en welke  rol daarbij passend is: sturend, opdrachtgevend, regisserend of samenwerkend. Dit zal steeds mede afhankelijk zijn van de voorliggende maatschappelijke vraagstukken. Daarover en over hoe we in de diverse situaties participatie het beste (herkenbaar, betrouwbaar, consistent en voorspelbaar) kunnen vormgeven gaan we in 2022 graag met de raad en de inwoners in gesprek.

    Voor de nieuwe visie maken we ook gebruik van de ervaringen die we in de afgelopen tijd hebben opgedaan met nieuwe vormen van participatie, zoals tijdens fietstochten en wandelingen, via online fora (op bijvoorbeeld energie-krommerijn-praatmee.nl) en met inzet van het online participatieplatform 'Houten praat mee'.
  • Een belangrijke manier voor inwoners om invloed uit te oefenen op het beleid van de gemeente is het uitbrengen van een stem tijdens de gemeenteraadsverkiezingen die op 16 maart 2022 plaatsvinden. De voorbereidingen worden al in 2021 ter hand genomen. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat er, net zoals bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, nog altijd sprake kan zijn van Covid-19-maatregelen. Eventuele maatregelen kunnen opnieuw grote gevolgen hebben op de organisatie van de verkiezingen. Behoud van kwaliteit en daarmee een zorgvuldig verloop van het democratisch proces, staan altijd voorop.

Prestatie-indicatoren
Voor deze doelstelling is geen prestatie-indicator opgenomen.

Deze pagina is gebouwd op 10/01/2021 09:38:02 met de export van 10/01/2021 09:32:18