Doelstellingen

Doelstelling 2: Een krachtige participatiesamenleving met gedeelde verantwoordelijkheid

Doelstelling 2

Een krachtige participatiesamenleving met gedeelde verantwoordelijkheid.

Effectindicatoren

Doel

Omschrijving

Bron

Realisatie

Raming

2018

2019

2020

2021

2022

2.1

% Inwoners dat vindt dat burgers en organisaties voldoende ruimte krijgen om ideeën en initiatieven te realiseren*

Monitor Sociale Kracht

47%

52%

48%

53%

50%

2.2

Rapportcijfer dat  inwoners geven voor de wijze waarop de gemeente hen en organisaties betrekt en de samenwerking opzoekt**

Monitor Sociale Kracht

6,8

6,8

6,6

7,5

7,0

2.3

% Inwoners dat bereid is zich in te zetten voor leefbaarheid in de buurt***

Monitor Sociale Kracht

84%

85%

88%

89%

89%

* Gemiddelde bij Nederlandse gemeenten in 2020: 35%

** Gemiddelde bij Nederlandse gemeenten in 2020: 6,2

*** Gemiddelde bij Nederlandse gemeenten in 2020: 78%

Betrokkenheid verbonden partijen

Bij deze doelstelling zijn geen verbonden partijen betrokken.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het percentage inwoners dat in meerdere of mindere mate bereid is zich in te zetten voor leefbaarheid in de buurt is gestegen. Dit zou kunnen samenhangen met de coronacrisis. De resultaten van beide andere effectindicatoren zijn iets gedaald ten opzichte van 2019. De mogelijke oorzaak hiervoor is onder doelstelling 1 weergegeven. Het percentage dat vindt dat er voldoende ruimte is om ideeën en initiatieven te realiseren is echter nog steeds veel hoger dan het gemiddelde bij Nederlandse gemeenten (48% ten opzichte van 35% gemiddeld). Gelet op de over 2020 behaalde resultaten hebben we voor deze indicatoren de ambitie voor 2022 ten opzichte van de raming voor 2021 iets naar beneden bijgesteld. Vanzelfsprekend zoeken we weer de stijgende lijn, onder andere met het werken volgens de samenlevingsagenda en door inwonersinitiatieven te ondersteunen.

  • Bij het werken conform de samenlevingsagenda, werkt de gemeente op basis van gelijkwaardigheid samen met inwoners, maatschappelijke partners en ondernemers en hebben alle betrokkenen hun eigen aandeel met bijbehorende verantwoordelijkheid.
    In 2020 en 2021 stonden het lokaal sportakkoord (Sport- en beweegakkoord Houten), het lokaal preventieakkoord (Leefstijlakkoord Healthy Houten), inburgering nieuwkomers, het actieplan circulaire economie en het veiligheidsbeleid op de samenlevingsagenda.
    Bij deze opgaven is het principe van het werken volgens de samenlevingsagenda waardevol gebleken. Daar houden we dan ook vast. Genoemde opgaven staan, in verschillende fasen van opzet of uitvoering, ook in 2022 nog op de samenlevingsagenda. Daarnaast gebruiken we de werkwijze van de samenlevingsagenda ook bij opgaven die niet expliciet op de samenlevingsagenda staan, zoals opgaven in het kader van de Sociale Koers.
  • Inwonersinitiatieven zijn 'organisaties' van inwoners die vanuit intrinsieke motivatie en onbetaald het heft in eigen hand nemen om een maatschappelijk doel te bereiken. Daarbij nemen zij zelf ook de uitvoering ter hand. Inwonersinitiatieven zijn en blijven zeer waardevol. We houden contact met de bestaande circa 40 initiatieven en blijven deze in 2022 ondersteunen. Dat doen we bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten, het beschikbaar stellen van ruimtes om bij elkaar te komen, het meedenken over en faciliteren van huisvesting, het beschikbaar stellen van deskundigheid en het geven van praktische tips. Daarnaast blijven we nieuwe initiatieven stimuleren.

    In de uitvoering van het Energieplan komen de samenlevingsagenda en inwonersinitiatieven samen. Meer over de samenwerking bij de uitvoering van het Energieplan is te vinden in het deelprogramma Duurzaamheid & energietransitie
    .

Prestatie-indicatoren
Voor deze doelstelling is geen prestatie-indicator opgenomen.

Deze pagina is gebouwd op 10/01/2021 09:38:02 met de export van 10/01/2021 09:32:18