Programma's

Programma Samen Leven

Wat willen we bereiken?

Een gezonde leefstijl en mentaal welbevinden is voor alle inwoners bereikbaar

In de Sociale koers 2020-2023 gaven wij ten aanzien van het thema gezondheid het volgende aan:
”We gaan in Houten uit van positieve gezondheid. Dat wil zeggen dat we gezondheid zien als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Gezondheid is beïnvloedbaar en niet statisch. Gezond zijn en blijven is belangrijk. Niet alleen om zelf een fijn leven te hebben, maar ook voor een vitale samenleving waarin mensen in staat zijn om de eigen regie over hun leven te voeren en naar elkaar om te zien. Er zijn veel factoren die iemands gezondheid kunnen beïnvloeden, zoals woon- en leefomgeving, leefstijl, daginvulling en inkomen. We vinden in Houten dat onze inwoners daar zelf
verantwoordelijk voor zijn. Maar de gemeente wil haar inwoners wel ondersteunen door het maken van gezonde keuzes makkelijker of aantrekkelijker te maken”

We willen meer inzetten op preventie; ondersteuning bieden voordat er zorgen of problemen zijn. We bevorderen de verbinding tussen partners en we zien aanbod als een keten van preventie tot zorg. Hierbij kijken we samen met de ketenpartners naar wat nodig is om het voorveld te versterken zodat we kunnen afschalen.

Voor het thema gezondheid formuleerden wij in de Sociale Koers onderstaande doelstellingen met als vertrekpunt het jaar 2020 en de streefwaarde 2023. Deze opzet vulden wij aan met de jaarschijven 2021 en 2022, zodat de ontwikkelingen per jaar te volgen zijn.
Doelstelling 1 is een overkoepelende doelstelling; de acties op de andere doelstellingen dragen daaraan bij.

GG 2,GG 3

In de Sociale Koers zijn ten aanzien van het Deelprogramma Gezondheid onderstaande doelstellingen opgenomen, waarbij wij voor de begroting 2022, de jaarschijven 2021 en 2022 hebben toegevoegd.

Doelstellingen deelprogramma Gezondheid

Nr.

Doelstelling

Effectindicatoren (bron)

Actueel

Raming

Streef
waarde
2023

2020

2021

2022

1

Inwoners hebben een positieve gezondheid.

1.1

Sociale Kracht van inwoners (Monitor Sociale Kracht)

7,7

7,7

7,7

7,8

2

Inwoners hebben een gezonde leefstijl.

2.1

% Volwassenen dat tenminste 1x per week sport (Monitor Sociale Kracht)

77%

63%

74%

73%

3

Inwoners, en met name jongeren, kunnen omgaan met maatschappelijke druk.

3.1

% inwoners zonder psychische gezondheidsproblemen (Monitor Sociale Kracht)

88%

88%

88%

88%

4

Gezinnen met jeugd-GGZ problematiek worden snel geholpen.

4.1

% cliënten dat zegt: ik werd tijdig geholpen (CEO)

70%

70%

70%

70%

5

Ouderen ervaren regie over hun eigen leven.

5.1

Zelfredzaamheid van inwoners (Monitor Sociale Kracht)

8,2

7,2

8,2

8,2

6

Inwoners zijn weinig eenzaam.

6.1

Mate van eenzaamheid (Monitor Sociale Kracht)

8,6

8,6

8,6

8,4

Bij doelstelling 1, 5 en 6 betreft het een score van 1 tot 10 op basis van onderzoek vanuit Monitor Sociale Kracht (MSK)

CEO: Cliëntentevredenheidsonderzoek

Betrokkenheid verbonden partijen

GGDrU

Wat gaan we daarvoor doen?

Inwoners hebben een gezonde leefstijl

  • Vanuit de zorgverzekering kunnen inwoners met ernstig overgewicht meedoen met het tweejaarlijks traject Gezonde Leefstijl Interventie (GLI) gericht op gedragsverandering. Dit is een samenwerkingsproject van de eerstelijns gezondheidszorg, welzijn en sport. De gemeente faciliteert de samenwerking met welzijn en sport. Wij hopen dat in 2022 minimaal 120 inwoners hieraan meedoen.
  • We geven uitvoering aan de Corona Steunpakketten van het Rijk voor het welzijn van kwetsbare inwoners en gezonde leefstijlinterventies.
  • Wij versterken Healthy Houten nog verder. Dit is een samenwerking van organisaties, inwoners en ondernemers uit Houten met als doel om de gezondheid van de inwoners te bevorderen. Vanuit Healthy Houten:
  • werken we aan het vergroten van de Healthy Houten community o.a. door meer partners te betrekken, goede voorbeelden en verhalen onder de aandacht te brengen en een symposium te organiseren;
  • stimuleren wij bewegen. Denk aan wandelfit, doortrappen, sportmix, sport en beweegpleinen;
  • werken we aan het voorkomen van roken, gebruik van drugs en lachgas en een gezonde relatie met alcohol en gamen. Dat doen we aan de hand van voorlichting op school, organiseren van ouderavonden, publiekscampagnes zoals IkPas, stimuleren van rookvrije openbare ruimtes en het voeren van gastheergesprekken over alcohol bij sportverenigingen;
  • werken aan vergroten van welbevinden en doorbreken van eenzaamheid.
  • We gaan aan de slag met de actiepunten in het lokaal sportakkoord en evalueren de gestarte pilots (bijv. Sportpedagoog).
  • We onderzoeken de mogelijkheden om de kleedkamers van voetbalvereniging FC Delta Sport uit te breiden.
  • We doen onderzoek naar de mogelijkheden om de atletiek een plek te geven binnen de bestaande sportaccommodaties.
  • We voeren een pilot uit voor open sportparken bij sportpark Oud Wulven, sportpark Kruisboog, sportpark De Meerpaal (excl. de honkbalvelden). Bij een open sportpark stellen de clubs het sportpark fysiek open voor maatschappelijke functies.
  • We voeren het actieplan Kansrijke Start uit. De eerste duizend dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling. We sluiten een intentieverklaring met alle partners vanuit het sociaal domein - en (para) medische domein rondom het kind en de ouders. We maken gebruik van de subsidiegelden die wij voor drie jaar ontvingen vanuit VWS.
  • We voeren het project ‘Ouders voor elkaar’ uit. Ervaringsdeskundigen fungeren in dit project als maatje voor andere gescheiden ouders. We willen in 2022 10 maatjescontacten realiseren.
  • Voor jonge ouders in de tropenjaren is er de online cursus OudersInc. Een preventief middel om ouders goed voor te bereiden op hun ouderrol en hun rol als partners. We evalueren dit project en besluiten of en zo ja, in welke vorm we doorgaan met dit project.

Inwoners, en met name jongeren, kunnen omgaan met maatschappelijke druk

  • We gaan aan de slag met het plan “stress en prestatiedruk jongeren’. Dit in samenwerking met onderwijs, POH-GGZ Jeugd, jongerenwerk, jeugdartsen, orthopedagogen en een caesartherapeut.

Gezinnen met jeugd-GGZ problematiek worden snel geholpen

  • We continueren de inzet van de POH-GGZ jeugd in de eerstelijns medisch centra. Wanneer sprake is van meer complexe GGZ-problematiek, kunnen inwoners een beroep doen op een specialistisch ondersteuner jeugd-GGZ (SOJ-GGZ). Huisartsen, jeugdartsen en Stichting Sociaal Team Houten kunnen gebruik maken van deze professional.
  • Vanaf 2022/2023 werken we aan de nieuwe inkoopstrategie jeugd om de transformatieopgave te realiseren. Sociale teams en zorgaanbieders krijgen een duidelijke opdracht om integraler te werken en af te schalen richting het voorveld. We werken aan een eenduidige opdracht in de Lekstroom ten aanzien van indiceren en regievoeren. Gezamenlijk werken we aan beter passende zorg, versterken van de basis, kortere doorlooptijden en het verminderen van wachtlijsten. Indien GGZ-hulp nodig is willen we dit sneller, passender en integraler kunnen aanbieden aan jeugd in Houten .

Ouderen ervaren regie over hun eigen leven

  • We geven invulling aan het programma van eisen voor de inkoop voor het Wmo-vervoer en starten in 2022 met Europees Aanbesteden. Hiervoor werken we samen in de regio.
  • We ondersteunen lokale vervoersinitiatieven om hun rol te pakken in het vervoerssysteem.
  • We geven vorm aan de nieuwe inkoopstrategie Wmo waarin we aansluiten bij de transformatieopgaven dat we hulp- en ondersteuning meer lokaal organiseren en dat inwoners en professionals meer en beter gebruik maken van voorliggende voorzieningen. We willen dat professionals bij de inzet van hulp en ondersteuning integraal kijken naar wat nodig is en meer aandacht is voor effectiviteit en opbrengst van de ondersteuning.

Inwoners zijn weinig eenzaam

  • Vanuit Healthy Houten gaan we aan de slag met het verbeteren van welbevinden en doorbreken van eenzaamheid. We willen de vindbaarheid van het aanbod verbeteren en de kennis en bewustzijn van eenzaamheid vergoten door onder andere het delen van ervaringsverhalen.
  • We borgen de pilot MOTTO (Mooie Ontmoetingen Thuisbezoek Ouderen).
  • Vanuit het corona steunpakket welzijn kwetsbare inwoners investeren we in 2022 in huisbezoek 75plussers en ontmoetingen in de wijk.
Deze pagina is gebouwd op 10/01/2021 09:38:02 met de export van 10/01/2021 09:32:18